Zijlstra eist snel verbeterplan van Windesheim

Redactie

De opleiding journalistiek op hogeschool Windesheim in Zwolle moet worden gesloten als er niet snel een 'fors verbeterplan' wordt gepresenteerd. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag gezegd.

Meerdere studenten hebben onterecht een diploma gekregen en de kwaliteit van onderwijs is onder de maat, zo bleek woensdag uit beoordeling van externe deskundigen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De deskundigen hebben de NVAO, die over de hbo-accreditatie gaat, geadviseerd te kijken of de opleiding nog wel in aanmerking komt voor een nieuwe accreditatie.

"De kwaliteit van de opleiding is gewoon niet goed genoeg", zegt Zijlstra. "Dat betekent dat we gewoon niet kunnen spreken van volwaardige hbo-opleidingen." Zijlstra beseft dat de opleiding niet van de een op de andere dag verbetert, maar hij wil dat er binnen twee of drie maanden een plan ligt waarin verbeteringen worden voorgesteld. Het ultimatum is volgens Zijlstra noodzakelijk, 'want de waarde van een diploma mag nooit en te nimmer ter discussie staan'.

Windesheim reageerde dinsdag geschrokken op de negatieve beoordeling. De school gaat alle diploma's die in de afgelopen twee jaar zijn verstrekt opnieuw tegen het licht houden. Studenten van wie het diploma niet hbo-waardig blijkt te zijn, krijgen een hersteltraject aangeboden. Een externe commissie is aangesteld om de kwaliteit van de opleiding weer op niveau te brengen.