Noorwegen bereid 7,1 miljard aan IMF te lenen

Redactie

Noorwegen is bereid om een lening van 55 miljard Noorse kroon (7,1 miljard euro) te verstrekken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het geld is bedoeld om kwakkelende eurolanden te behoeden voor een faillissement. Dat maakte de premier van het niet-euroland, Jens Stoltenberg, woensdag bekend.

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie. De economie van het land is sterk afhankelijk van olie- en gastransporten. De Noorse premier gaf aan dat het in het belang is van zijn land om hulp te geven aan de Europese handelspartners 'die nu in economisch zwaar weer verkeren'.

Landen binnen de eurozone hebben beloofd om gezamenlijk 150 miljard euro bij te dragen aan het IMF via bilaterale leningen. Enkele landen buiten de eurozone hebben eveneens beloofd geld in te leggen.

Polen zegde bijvoorbeeld maandag zes miljard euro toe. De eurolanden hopen nog op bijdragen van onder meer het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

De extra leningen aan het IMF worden in een speciaal fonds gestort. Dat fonds zal naast het Europese noodfonds EFSF gaan opereren om kwakkelende landen te ondersteunen door bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen.


Noorwegen bereid 7,1 miljard aan IMF te lenen (Foto: Novum)