Bleker wil altijd veearts bij rituele slacht

Redactie

Bij het ritueel slachten van dieren moet altijd een dierenarts aanwezig zijn. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil dit binnen drie maanden regelen, bevestigt een woordvoerder dinsdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Nu is op middelgrote en kleine slachterijen niet altijd een veearts aanwezig. Daaraan wil Bleker een einde maken. Hij wil daarover afspraken maken met de joodse en de islamitische gemeenschap, schrijft hij in een brief die later dinsdag naar de Eerste Kamer gaat. Bleker kondigt ook een onderzoek aan naar methodes die onverdoofde slacht minder dieronvriendelijk te maken.

Bleker wil verder dat dieren alsnog worden verdoofd als ze bij het slachten te lang bij bewustzijn blijven. Na hoeveel seconden dit moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Ook wil Bleker afspraken maken over het aantal halssnedes dat maximaal mag worden toegebracht.

Bleker kondigde vorige week aan dat hij afspraken wilde maken met de geloofsgemeenschappen over de rituele slacht. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer. Die bleek in meerderheid tegen een verbod op de onverdoofde rituele slacht. De Tweede Kamer had eerder wel ingestemd met een wetsvoorstel van de Partij van de Dieren dat zo'n verbod moest regelen.