Scheidsrechter Kuipers naar Euro 2012

Niels (DerMeister)

Arbiter Björn Kuipers is één van de twaalf scheidsrechters die komend jaar in actie zal komen tijdens de Europese kampioenschappen voetbal in Polen en Oekraïne. Dit maakte de scheidsrechterscommissie van de UEFA vandaag bekend.

Bij het vorige EK in 2008 vertegenwoordigde Pieter Vink de Nederlandse arbitrage. Voor alle landen geldt dat ze een maximaal aantal van één scheidsrechter naar het EK-toernooi mogen afvaardigen. Kuipers liet in een eerste reactie weten ontzettend trots te zijn met de aanstelling: "Ik had het natuurlijk gehoopt en misschien een klein beetje verwacht, maar het bleef tot op het laatste moment enorm spannend."

"Gelukkig kreeg ik vanmorgen het bevestigende telefoontje van Dick van Egmond. Als scheidsrechter is dit het mooiste bericht wat je kunt krijgen. Een eindtoernooi is en blijft toch het ultieme doel. Ik ben ontzettend trots!", aldus de 38-jarige scheidsrechter.

Kuipers werd tot nu toe 48 keer aangesteld voor een internationale wedstrijd, waarvan vijftien duels in de Champions League. Kuipers, die tot de Elitegroep van de Europese voetbalbond behoort, floot vorig jaar onder meer de halve finale van de Europa League tussen FC Porto en Villarreal en mocht ook de halve finale van het WK voor clubteams in goede banen leiden. Dit jaar mocht hij eind augustus de wedstrijd om de Europese Super Cup in Monaco fluiten.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, is erorm blij met de aanstelling: "Een prachtig gegeven voor de hele Nederlandse arbitrage. Een Nederlandse arbiter op een eindtoernooi is één van onze doelstellingen. Het is voor de arbitrage van groot belang dat we erbij zitten."

"Björn is hiermee een voorbeeld voor zijn collega’s en voor jonge scheidsrechters. Natuurlijk wens ik hem veel succes en plezier; vele ogen zullen op hem gericht zijn. Ik heb het volste vertrouwen dat hij met zijn team een topprestatie neer zal zetten!", besloot Van Egmond.