[PDC] King, Painter, Wade maken geen fout

Niels (DerMeister)

Vanavond kwamen er een aantal outsiders voor de eindzege van het PDC World Darts Championship 2012 in actie. Mervyn King, James Wade en Kevin Painter wisten zich allen te plaatsen voor de volgende ronde. Ook Andy Hamilton, die bijna een negendarter gooide, voegde zich hierbij toe. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Andy Hamilton – Antonio Alcinas

De eerste partij van vanavond ging tussen Andy Hamilton en de Spanjaard Antonio Alcinas. Hamilton kende een zeer matig seizoen, maar wist op de World Matchplay wel knap de halve finales te halen. De rest van zijn prestaties waren zo matig dat hij niet eens aan de Players Championship Finals mocht deelnemen. Tegen Alcinas kwam The Hammer met 1-0 achter in sets, maar deze schade wist hij een set later te herstellen. In de derde set raakte Hamilton op stoom en miste hij zelfs op een haar na een negendarter. Zeven keer triple-20 en triple-15 gingen er makkelijk in, maar de dubbel-18 viel net aan de binnenkant.

Toch wist hij Alcinas te breaken, maar de Spanjaard knokte zich erg knap terug in de set. Het was ook de Spanjaard die verrassend op 1-2 kwam in sets. In de vierde set zette Hamilton echter orde op zaken en brak zijn Spaanse opponent snel. Deze break was genoeg om de vierde set te winnen en daardoor kwam alles aan op de beslissende vijfde set. The Hammer won deze simpel met 3-0 in legs en daardoor gaat de Engelsman door naar ronde twee. Daarin treft hij Vincent van der Voort.

Per Laursen - Petri Korte (voorronde)

De partij uit de voorronde van vandaag ging tussen de ervaren Per Laursen en debutant Petri Korte. Laursen stond in 2006 op Lakeside en in alle jaren daarna deed hij mee aan het PDC-WK. In 2007 wist hij in de openingsronde John Part te verslaan en een ronde later kreeg hij tegen Dennis Priestley maar liefst acht darts voor de partij. Hij wist ze toen echter niet te benutten. Korte, die via het Finse kwalificatietoernooi het WK bereikte, valt vooral op door zijn aparte manier van gooien. Hij houdt tijdens het gooien de pijltjes half voor zijn gezicht.

Laursen wist zijn Finse opponent in de eerste leg met een 137-finish direct te breaken, maar twee breaks later brak Korte de Deens weer terug. Laursen, die zestien kwalificatietoernooien nodig had om in de voorrondes van het WK uit te komen, kreeg een leg later echter weer een aantal mogelijkheden om Korte terug te breaken, maar hij wist ze niet te benutten. Korte behield via tops zijn eigen leg en had aan een volgende break genoeg om de eerste ronde van het WK te halen. Laursen wist echter zijn eigen leg te behouden en daardoor moest de beslissende zevende leg de beslissing brengen. Korte mocht deze beginnen, aangezien hij voorafgaand aan de partij het 'bullen' wist te winnen. De Fin wist zijn eigen leg te behouden en mocht daardoor later vanavond uitkomen tegen James Wade.|

Mervyn King - Geoff Kime

Mervyn King trad tegen Geoff Kime aan met oordopjes, aangezien hij niet populair is in Purfleet. Vorige week wist hij vriend en vijand te verrassen door Phil Taylor uit te schakelen op de Players Championship Finals. Hij wist het toernooi echter niet te winnen, want een dag later ging hij onderuit tegen de latere winnaar Kevin Painter. King trof in Geoff Kime de winnaar van de Oceanic Masters. De Australische darter wist daarnaast op de Australian Tour ook het Redcliff Open te winnen.

The King begon de partij tegen Kime direct met een break. Ook in de derde leg van de eerste set wist King zijn Australische opponent te breaken en zodoende de eerste set erg simpel binnen te slepen. Kime gooide in het eerste bedrijf gemiddeld slechts 51 met drie pijlen, terwijl King op een gemiddelde zat van rond de 106. In de tweede set was het wedstrijdbeeld hetzelfde en wist King zijn tegenstander opnieuw snel te breaken. Dit was genoeg om op 2-0 in sets te komen.

Ook in de derde set brak King zijn Australische opponent, die nog altijd op zijn eerste legwinst van de partij wachtte. Kime wist echter ook in deze set ging leg te pakken, aangezien King zijn eigen legs wist te behouden. Daardoor gaat The King door naar ronde twee en daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Colin Osborne en Michael van Gerwen.

Kevin Painter - Arron Monk

Kevin Painter won vorige week de Players Championship Finals, wat tevens zijn eerste grote televisietoernooi-overwinning in hield. Hij trof in Arron Monk de winnaar van het PDC Under-21 World Darts Championship van vorig jaar. In de eindstrijd wist de zoon van voormalig darter Colin Monk van Michael van Gerwen te winnen. Monky had een PDPA Qualifier nodig om zich voor het WK te plaatsen.

Painter wist in de eerste leg zijn 21-jarige opponent direct te breaken. Met een knappe 11-darter wist The Artist zijn eigen leg te behouden. Monk kreeg in de vierde leg een breakkans, maar hij miste op tops. Painter wist vervolgens wel uit te gooien en won zodoende de eerste set. Monky begon de volgende set dit keer wel prima en wist Painter direct te trakteren op een break. Deze werd echter een leg later weer ongedaan gemaakt door Painter. The Artist behield vervolgens zijn eigen legs, wat goed was voor opnieuw setwinst.

Monk leek rijp voor de slacht, maar de jonge darter wist in de derde set zijn eigen legs te behouden. Daardoor wist hij terug te komen tot 2-1 in sets. Verder dan dit kwam Monk niet, aangezien Painter in zijn eigen set ook zijn eigen legs wist te behouden. The Artist plaatste zich daardoor voor de tweede ronde, waarin hij tegen Mark Walsh aan mag treden.

James Wade - Petri Korte

De laatste partij van de avond ging tussen Petri Korte, die zich eerder vanavond via de voorrondes voor de eerste ronde wist te plaatsen en James Wade. Wade, die de bijnaam The Machine draagt, geldt als favoriet voor de eindzege tijdens het WK. Hij zal tijdens dit WK op revanche uit zijn, aangezien hij vorig jaar vanwege een depressie ver onder zijn kunnen speelde.

De linkshandige Wade begon aan de partij, kwam even goed weg dat Korte zijn breakkans niet benutte, en wist zelf de eerste leg te winnen. The Machine wist een leg later de vreemd gooiende Fin te breaken. Vervolgens behield Wade zijn eigen leg, wat hem setwinst opleverde. In de tweede set brak The Machine zijn Finse opponent in de derde leg. Dit was genoeg voor Wade om ook de tweede set te winnen.

In de eerste leg van de derde set kreeg Wade toch een tikje te verduren, aangezien Korte hem wist te breaken. Met een knappe 77-finish via single-bull en bulls-eye kwam Korte zelfs met 0-2 voor in de derde set. Nadat Wade zijn eigen leg behield, wist Korte met een 94-finish de set verrassend naar zich toe te trekken. Met een 116-finish wist Korte ook in de vierde set op voorsprong te komen en een leg later wist de Fin met een even zo mooie 106-finish Wade, de nummer drie van de wereld, opnieuw te breaken.

Korte miste vervolgens twee pijlen voor de set, iets waar Wade optimaal van profiteerde. De Engelsman brak de Fin namelijk terug. Via zijn vertrouwde tops haalde The Machine zijn eigen leg binnen en daardoor moest voor het eerst in deze partij de vijfde leg beslissing brengen in de set. Daarin wist Wade met een 115-finish zijn opponent te breaken en zich te plaatsen voor de volgende ronde. Daarin treft hij onze landgenoot Jelle Klaasen.