Barcelona wint WK voor clubs

Peterselieman

Barcelona heeft in het Japanse Yokohama beslag gelegd op de Wereldbeker. De Spaanse grootmacht walste vooral in de eerste helft over Santos uit Brazilië heen: 4-0. De 3-0 ruststand werd bereikt door doelpunten van Lionel Messi, Xavi en Cesc Fàbregas. Messi scoorde na rust de vierde treffer. In 2009 won Barcelona ook al eens het WK voor clubs.

Vanaf de aftrap werd duidelijk dat de bevliegingen van spelers als Neymar en Borges niet voldoende waren voor Santos om het Barcelona moeilijk te maken. De Catalanen speelden hun bekende tiki-taka-voetbal en combineerden daarmee dwars door de Braziliaanse verdediging heen.

Het duurde desondanks ruim een kwartier voordat Barça de score opende. Messi nam de eerste goal voor zijn rekening met een subtiel lobje over Santos-doelman Rafael Cabral heen. Halverwege de eerste 45 minuten lag de tweede goal van Barcelona in het net. Xavi schoot op aangeven van Dani Alves binnen.

Met een 2-0 voorsprong stokte de doelpuntenmachine van Barcelona even al kreeg de Champions Leaguewinnaar nog wel de nodige kansen. Vlak voor rust viel de meer dan verdiende 3-0 nog. Fàbregas scoorde van dichtbij nadat drie eerdere pogingen van zijn ploeggenoten met veel moeite door Santos uit het doel waren gehouden.

Door de ruime voorsprong bij rust nam Barcelona in de tweede helft gas terug. Desondanks waren er nauwelijks kansen voor Santos. In de slotfase kreeg het publiek nog een vierde doelpunt te zien. Messi omspeelde de keeper van Santos en schoof onbedreigd binnen.


Barcelona wint WK voor clubs (Foto: Novum)