Vissers mogen meer haring vangen

Redactie

Nederlandse vissers mogen volgend jaar 53.000 ton haring uit de Noordzee halen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Voor tong en schol, de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij, mag de vangst met vijftien procent groeien. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de EU-lidstaten.

De verdubbeling van het quotum voor haring is het gevolg van de gunstige ontwikkelingen in de haringstand. De EU en Noorwegen hebben hiervoor een meerjarig plan opgesteld. De haringvisserij mag nu voor het tweede jaar op rij meer vissen.

Het herstel van het kabeljauwbestand verloopt daarentegen moeizaam. Nederlandse vissers mogen volgend jaar dan ook iets minder kabeljauw vangen dan dit jaar. Ook het quotum voor de vangst van makreel valt lager uit. Vissers mogen volgend jaar voorlopig twintig procent minder makreel vangen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), die namens Nederland onderhandelde, is tevreden. "We hebben een goed resultaat geboekt." Dat de visquota voor haring en platvis na jaren van beperkingen weer kunnen stijgen ziet hij als een succes voor het Europese beleid.