'Diplomafraude bij Hogeschool van Amsterdam'

Redactie

Ten minste duizend tot vijftienhonderd studenten per jaar krijgen onterecht een diploma van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dat meldt De Telegraaf zaterdag, zich beroepend op docenten van die instelling. Minstens zestig docenten van de grootste opleidingen, Economie en Management, hebben het vertrouwen in het bestuur opgezegd.

Aan de instelling zou een angstcultuur heersen, waarbij docenten onder druk gezet worden door managers om studenten te laten slagen, ook al hebben ze niet het vereiste niveau. Ook zouden studenten soms onterecht een voldoende krijgen omdat niet duidelijk is hoe het eindcijfer tot stand is gekomen.

Het gesjoemel met diploma's betreft onder meer de International Business School en de Johan Cruyff University. Uit gesprekken en vertrouwelijke interne stukken zou blijken dat het voortbestaan van een aantal opleidingen in gevaar is. Een tussentijdse controle van de opleidingseisen was onvoldoende.

De docenten willen dat de HvA orde op zaken stelt. Het college van bestuur, met voormalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker als rector, heeft een ultimatum gekregen. Dat loopt volgende week af.

Bussemaker bevestigt in de krant dat er veel problemen zijn. "De kwaliteit van deze opleidingen staat onder druk. We schrappen daarom tussenlagen van managers en er ligt een verbeterplan. Logisch dat docenten dit als onprettig ervaren." Signalen over gerommel met cijfers en onterecht afgegeven diploma's zijn inmiddels tot het college van bestuur doorgedrongen. Volgende week vindt een gesprek plaats.

Vorig studiejaar raakte hogeschool Inholland in opspraak vanwege dubieuze afstudeerroutes. Studenten met studievertraging kregen simpele, alternatieve afstudeeropdrachten terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken. Aan die instelling werd oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra aangesteld om puin te ruimen. Door de sterk gedaalde studenteninstroom verdwijnen daar de komende jaren honderden arbeidsplaatsen.