Bale hardhandig weggewerkt bij Chinese activist

dekatophetspek

Christian Bale is bij het huis van de Chinese activist Chen Guangcheng hardhandig verwijderd door beveiligers. De acteur mocht de blinde activist met huisarrest niet ontmoeten. De Batman-acteur is in China om zijn Mandarijn gesproken film The Flowers of War te promoten.

De Amerikaanse nieuwszender CNN reisde met Bale mee naar het Chinese Dongshigu waar Chen onder huisarrest staat. Op beelden is te zien hoe de 37-jarige Bale aan de bewakers van Chen vraagt waarom hij de activist niet mag ontmoeten. Zij weigeren hem toegang te verlenen en proberen zijn camera af te pakken, waarna ze overgaan op fysieke intimidatie.

"Ik wilde de man echt ontmoeten, zijn hand schudden en hem vertellen dat hij een grote inspiratiebron is", zegt Bale tegen CNN. De acteur heeft acht uur gereisd van Beijing naar Dongshigu om hem te ontmoeten. "Ik wilde geen dappere daad verrichten."

Het is niet de eerste keer dat bezoekers van de activist hardhandig worden tegengehouden. Hij leeft met zijn gezin in totale afzondering en het lukt medeactivisten en journalisten niet zijn huis te betreden. De advocaat Chen strijdt tegen gedwongen abortussen in China en leeft al vijftien maanden onder huisarrest.

Bale, die dit jaar een Oscar won voor zijn bijrol in de vechtfilm The Fighter, heeft zich eerder deze week verdedigd voor zijn film The Flowers of War waarin hij een Amerikaan speelt die vrouwen redt van verkrachting. Critici noemen de film over de Japanse bezetting van Nanking in 1937 propaganda, omdat die anti-Japans zou zijn. De film werd donderdag genomineerd voor een Golden Globe voor beste buitenlandse film.