Huisartsen naar rechter om conflict met Schippers

Redactie

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt naar de rechter om de korting op het huisartsenbudget aan te vechten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) deed vrijdag een laatste bod, de LHV noemt dit onacceptabel. De voorzieningenrechter moet nu een oordeel vellen.

Schippers liet vrijdag weten dat ze de huisartsen met 74 miljoen euro kort omdat ze in de voorgaarde jaren het budget hebben overschreden. Volgens de LHV goochelt Schippers met cijfers en bedraagt de korting echter 98 miljoen euro, omdat er ook nog eens voor 24 miljoen euro wordt geïndexeerd.

Schippers vreest dat het vastgestelde budget ook dit jaar wordt overschreden. "De minister kan niet garanderen dat ze ons niet volgend jaar weer gaat korten. Dan krijgen we opnieuw dezelfde discussie", aldus een woordvoerder van de LHV.

Volgens de huisartsen klopt de systematiek niet. "De minister verwacht van ons dat we minder patiënten doorsturen naar de tweedelijnszorg, omdat de zorg daar duurder is. Maar als we meer kosten maken doordat we dan dus meer patiënten behandelen, worden we gekort", zegt de woordvoerder. "Schippers moet beseffen dat de kosten voor de baten uit gaan."