China scherpt regels voor microblogs aan

Harry

Chinese microblogdiensten moeten binnen drie maanden al hun gebruikers onder hun echte naam geregistreerd hebben. Het gebruik van zulke internetdiensten om 'aan te zetten tot illegale samenkomsten' wordt uitdrukkelijk verboden. Dat staat in nieuwe regels die vrijdag door de autoriteiten in Beijing zijn afgekondigd.

De regels gelden voor alle 250 miljoen gebruikers van de webdienst Weibo, de razend populaire Chinese tegenhanger van Twitter. China telde eind juni meer dan 485 miljoen internetgebruikers, meer dan enig ander land.

De regering liet in oktober weten dat er strengere regels voor sociale media in de pen zaten. De autoriteiten gaven aan bezorgd te zijn dat mensen internet zouden gebruiken om leugens en geruchten te verspreiden. De regering is echter ook bezorgd dat Weibo en soortgelijke sites worden gebruikt om mensen te mobiliseren voor acties waar zij geen greep op heeft.

Buitenlandse diensten als Twitter en Facebook zijn in China verboden toen twee jaar geleden bleek dat ze instrumenteel waren bij het organiseren van antiregeringsprotesten in Iran. In plaats daarvan moedigden de Chinese autoriteiten het gebruik van alternatieve diensten van eigen bodem aan, in de kennelijke veronderstelling dat die gevoeliger zouden zijn voor de wensen van de regering.