Toestand Fukushima-centrale stabiel

Redactie

De Fukushima Dai-ichi-kerncentrale in Japan is weer stabiel. Er lekt geen straling meer uit de reactoren. Dat zei de Japanse premier Yoshihiko Noda vrijdag. Deskundigen waarschuwen ondertussen dat de centrale nog altijd kwetsbaar is en dat het decennia kan duren voor het gebouw kan worden ontmanteld.

De kerncentrale verkeert nu in een situatie van een 'cold shutdown', waarbij de temperatuur in de reactoren zodanig is gedaald dat er geen nucleaire kettingreactie meer kan plaatsvinden. Dit betekent dat er een fase is aangebroken waarin de veiligheidszone rond de centrale kan worden verkleind en sommige evacués kunnen terugkeren naar hun huizen. Daarnaast kan nu de nadruk worden verlegd van het stabiliseren naar het daadwerkelijk stilleggen van de centrale.

De straling die rond de centrale wordt gemeten bevindt zich inmiddels op een niveau dat overeenkomt met de hoeveelheid waaraan mensen jaarlijks mogen worden blootgesteld. Toch duurt het waarschijnlijk nog zeker dertig jaar tot de centrale volledig is ontmanteld.