Carlos de Jakhals veroordeeld tot levenslang

Redactie

Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals, is donderdag in Parijs opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ramirez, voormalig huurmoordenaar en zelfbenoemd revolutionair, zit al een levenslange celstraf uit voor een driedubbele moord in 1975.

De 62-jarige flamboyante Venezolaan stond in Parijs terecht voor zijn aandeel in vier bomaanslagen in het begin van de jaren tachtig in Frankrijk, waarbij elf mensen om het leven kwamen en meer dan honderdveertig gewond raakten. Ramirez zou de aanslagen in Frankrijk hebben gepleegd om de vrijlating af te dwingen van Bruno Bréguet en Magdalena Kopp, twee leden van zijn groep die in 1982 in Parijs waren opgepakt.

Ramirez had naar verluidt tijdens de Koude Oorlog banden met extreemlinkse en Palestijnse terreurbewegingen. Hij zou onder meer gewerkt hebben voor de Duitse Baader-Meinhofbeweging, het Turkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront, het ultralinkse Japanse Rode Leger, de Baskische terreurbeweging ETA en de Italiaanse Rode Brigades. In 1994 werd hij door Franse geheim agenten in Sudan opgepakt. In 1997 werd hij in Frankrijk veroordeeld voor de moord op twee Franse geheim agenten en een informant.

Ramirez, ooit een van de meest gezochte mensen ter wereld, ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn advocate is hij het slachtoffer van een politiek proces.