Kritiek VN op Nederland over staatlozen

Harry

Nederland moet beter omgaan met staatlozen, personen die door geen enkele staat als onderdaan worden erkend. De overheid erkent hen vaak niet als zodanig. Daardoor krijgen ze niet de bescherming waar ze volgens internationale verdragen recht op hebben. Dat staat in een rapport dat VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag presenteert.

Nederland erkent personen vaak pas als staatloos als ze officiële documenten kunnen overleggen, aldus de UNHCR. Die hebben ze vaak echter niet, omdat er geen staat is die ze wil geven. Ook als er wel documenten zijn, zoals een verklaring van een ambassade dat een persoon geen band met een land heeft, neemt de overheid daar niet altijd genoegen mee.

Personen die niet officieel staatloos zijn, hebben geen toegang tot sociale voorzieningen of gezondheidszorg. Ook mogen ze niet werken of doorleren na hun 18e. Vaak zijn ze ook nog dakloos, zo staat in het rapport.

De UNHCR vindt dat Nederland met een goede, zorgvuldige procedure moet komen om te bepalen of iemand staatloos is. Zolang zo’n procedure loopt, zou iemand identiteitsdocumenten en een tijdelijke verblijfsvergunning moeten krijgen. Zo kunnen ze legaal in Nederland blijven en hoeven ze niet in vreemdelingendetentie.