Iran: geen extra olieproductie Saudi-Arabië

Redactie

Als er een internationaal olie-embargo wordt ingesteld tegen Iran zal Saudi-Arabië niet meer olie gaan produceren om het olieaanbod op peil te houden. Dat heeft Rostam Ghasemi, de Iraanse olieminister, woensdag gezegd.

De Verenigde Staten proberen naar verluidt Saudi-Arabië zover te krijgen om een daling in de olievoorraad als gevolg van mogelijke sancties tegen Iran te compenseren. Ghasemi zei gesproken te hebben met de Saudische olieminister Ali Naimi. Die zou hem hebben beloofd dat Saudi-Arabië niet op het verzoek van de VS zal ingaan.

Naimi reageerde omzichtig op vragen over de uitlatingen van Ghasemi. Hij noemde de hele kwestie 'speculatief'.

Saudi-Arabië is de belangrijkste olieproducent binnen OPEC. Het kartel produceert dagelijks dertig miljoen vaten, Saudi-Arabië is goed voor een derde daarvan. Het is het enige land dat genoeg reservecapaciteit heeft om tijdelijke verstoringen in het olieaanbod op te vangen. Iran produceert momenteel zo'n 2,6 miljoen vaten olie per dag.

Volgens econoom Jason Schenker zal een olie-embargo de totale hoeveelheid olie op de markt echter niet doen slinken. "Als Iran zijn olie niet aan de Europeanen kan verkopen, verkopen ze het aan China", aldus Schenker. "Iemand zal die olie kopen."