Fryslân wil nieuw Thialf

Peterselieman

Als het aan de provincie Fryslân ligt dan verrijst er in Heerenveen een compleet nieuw Thialf. De huidige schaatstempel is verouderd en zou daarom tegen de vlakte moeten gaan. Het college van Gedeputeerde zet in op de bouw van een nieuw stadion nabij het Abe Lenstra voetbalstadion.

Thialf was in de wereld de eerste overdekte schaatsbaan, maar bij de laatste wereldbekerwedstrijden werd pijnlijk duidelijk dat de baan verouderd is. Zo riep Ireen Wüst al dat ze wat haar betreft het geheel plat mochten branden. Ook werd duidelijk dat Nederland qua faciliteiten lang niet kan tippen aan banen zoals in Astana of Chelyabinsk. Daarom wordt ingezet op de bouw van een nieuwe schaatsbaan bij Sportstad Heerenveen, waar al onder meer het Abe Lenstra Stadion en een turnhal staan.

De stuurgroep Nieuw Thialf, onder leiding van Johan van der Werf, bekeek drie opties: renovatie, nieuwbouw op de huidige locatie en nieuwbouw nabij de Sportstad Heerenveen. Deze laatste optie geniet de voorkeur van zowel de provincie als de gemeente en kost maximaal 100 miljoen euro.

De oud AEGON-topman Van der Werf denkt dat een nieuw Thialf er in 2015 kan zijn. "We moeten de beste faciliteiten hebben voor sporters, klanten en sponsoren", zei hij. Hier voegde hij aan toe dat Thialf moet streven om de snelste en groenste laaglandbaan ter wereld te worden.