Oscar Citizen Kane wordt geveild

dekatophetspek

De bijna zeventig jaar oude Oscar die Orson Welles kreeg voor het scenario van Citizen Kane wordt deze maand geveild. Dat laat veilinghuis Nate D. Saunders in Los Angeles weten. De verwachte opbrengst van het gouden beeldje is een miljoen dollar.

De in 1985 overleden Welles kreeg de Academy Award voor beste originele scenario in 1942. Volgens het veilinghuis is het beeldje nog in goede staat, op een paar beschadigingen aan de houten voet na. De sluitingsdatum van de veiling is volgende week dinsdag.

"De laatste tijd brengen filmgerelateerde voorwerpen veel geld op", zegt een woordvoerder van het veilinghuis. "Mensen zijn bereid grof geld neer te tellen voor dergelijke items, als verzamelaar of als investering."

Het beeldje heeft een opzienbarend verleden, en is al meermalen te koop aangeboden sinds Welles het zelf verloren waande. Een filmmaker die beweerde de Oscar ooit te hebben gekregen als betaling probeerde in 1994 de Oscar te verkopen. Na een rechtszaak met Welles' dochter Beatrice moest hij het beeldje echter aan haar overgedragen.

Toen Welles op haar beurt in 2003 het beeldje probeerde te slijten, werd zij door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences aangeklaagd, waardoor ook die verkoop stokte. De Academy heeft immers in 1950 een regel in het leven geroepen waarbij winnaars hun Oscars alleen mogen verkopen aan de Academy voor het symbolische bedrag van één dollar. Toen echter bleek dat Welles het beeldje aan een goed doel wilde verkopen, ging de rechter overstag.

De liefdadigheidsinstelling probeerde in 2007 zelf het beeldje van de hand te doen. Toen werd echter geen koper gevonden.

Citizen Kane geldt als Orson Welles' meesterwerk. Hoewel hij voor de film ook werd genomineerd voor beste regie en beste mannelijke hoofdrol, werd alleen de nominatie voor beste scenario verzilverd. Het was de enige Oscar die Welles ooit zou winnen.


De trailer voor de legendarische film Citizen Kane.