Attenborough verdedigt filmen in dierenpark Rhenen

Jet (Fou)

David Attenborough verdedigt het gebruik van beelden van een zogende ijsbeer uit een Nederlandse dierentuin in de documentaire Frozen Planet. De programmamaker en wereldberoemde voice-over zegt dat het besluit om in Ouwehands Dierenpark Rhenen te filmen is genomen om de veiligheid van het dier te garanderen.

"Als je had geprobeerd in het wild een camera in het hol van een ijsbeer te stoppen, zou ze of haar welp of de cameraman gedood hebben", zei Attenborough maandag op televisiezender ITV 1. Een vermelding hierover bij het commentaar tijdens de aflevering zou de sfeer verpest hebben, legde hij uit.

"Het is geen leugen en we hebben het ook niet geheim gehouden", stelt Attenborough, die ook bekend is van de natuurserie Planet Earth. De Britse omroep BBC, die de serie maakt, ontkent eveneens dat het kijkers heeft misleid. Op de site zou 'duidelijk' worden uitgelegd waar het beeldmateriaal is opgenomen.

De BBC filmde de beelden van de ijsbeer en haar pasgeboren jongen in Rhenen. Het filmmateriaal werd in de documentaire afgewisseld met beelden uit het wild.

De dierentuin zegt dat het heel gebruikelijk is dat makers van natuurfilms aankloppen bij dierentuinen. "We worden maandelijks benaderd met verzoeken voor dit soort beelden", zegt Dirk-Jan van der Kolk, manager dierenverzorging van Ouwehands Dierenpark op Radio 1. "Het is zo dat 99,9 procent in drie jaar tijd in het wild is opgenomen. Dan is het nogal kinderachtig om hier zo over te vallen."

De jonge ijsbeertjes uit Frozen Planet zijn inmiddels naar een andere dierentuin overgebracht. Hun moeder is er nog wel en kreeg onlangs twee nieuwe jongen.


Attenborough verdedigt filmen in dierenpark Rhenen (Foto: Novum)