'Vannacht en vrijdag storm'

bennootje

Wederom koppen de dagbladen met bewoordingen als: 'Zet je morgen schrap voor een zware storm'. Een zware storm komt er vannacht in ieder geval niet.

De recente berekeningen laten zien dat er een stormachtige wind komt te staan in de kustgebieden van 8 Bft, mogelijk even een 9 Bft. In het binnenland zal na de recente modelbeoordeling te maken gaan krijgen met een krachtige en mogelijk even een harde wind 6-7 Bft. Wat vannacht en morgenvroeg wel hinder kan gaan geven zijn de windstoten. Het verkeer moet rekening houden met zware windstoten die makkelijk op kunnen lopen tot zo'n 110 tot 115 kilometer per uur in de kustgebieden, in het binnenland mogelijk oplopend tot 95 kilometer per uur. Het hoogtepunt van de windstoten lijkt te liggen rond de klok van 04.00 uur in het westen, in het oostelijk deel van het land lijkt het hoogtepunt te liggen rond 07.00 uur.

Naast de windstoten kan ook de hoeveelheid neerslag een probleem gaan worden voor het wegverkeer. De hoeveelheden die verwacht worden tot morgenmiddag 13.00 uur zijn ongeveer 14mm.

Vrijdag
Ook vrijdag wordt door de diverse dagbladen aangehaald als zijnde mogelijk stormachtig weer. Echter niets is nog beslist. De positie van een stormdepressie wordt telkens weer anders berekend en daardoor is het nu moeilijk in te schatten hoe het zal gaan verlopen. Wel opvallend is dat de twee rekenbreinen, het Europees weermodel ECMWF en het Amerikaanse weermodel GFS de mogelijke storm al een week op de kaart heeft staan.

De recente uitdraai van het Amerikaans weermodel laat zien, dat de stormdepressie recht over ons land gaat. In dat geval zullen wij weinig merken van de storm. De hoogste windstoten die dan berekend worden zijn 85 kilometer per uur voor het zuiden van Limburg. De laatste uitdraai van het Europees weermodel ECMWF laat de stormdepressie ten noorden van ons land gaan. Een opvallend detail is de luchtdruk, die wordt in de recente run berekend op 958 hPa in het uiterste noorden. De laagste luchtdruk die ooit door het KNMI in De Bilt is gemeten bedraagt 956,4 hPa op 26 februari 1989. In Vlissingen werd die dag een luchtdruk gemeten van 954,4 hPa, maar het eeuwrecord voor Nederland bedraagt 954,2 hPa, gemeten op 27 november 1983 in Eelde. Kortom, een situatie die we niet moeten onderschatten. Aanstaande vrijdag kan er dus een (zware) storm komen, maar wellicht een storm in een glas water!

Volg ook de laatste stand van zaken op het Weer en Klimaatforum van Fok!
http://forum.fok.nl/forum/134