Oud-werknemer klaagt James Cameron aan

dekatophetspek

James Cameron wordt ervan beschuldigd het idee voor zijn succesfilm Avatar te hebben gestolen. Zijn oud-werknemer Eric Ryder heeft een aanklacht tegen de regisseur ingediend, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Ryder zegt het idee voor Avatar in 1999 te hebben verzonnen en daarna buiten het project te zijn gehouden. Hij heeft twee jaar aan de film gewerkt toen hij werkte voor Lightstorm Entertainment, het productiebedrijf van Cameron. Avatar kwam uit in 2009 en is met ruim 2,7 miljard dollar de bestverdienende film aller tijden.

De oud-werknemer van Cameron zegt een scenario te hebben geschreven getiteld K.R.Z. 2068. Ook zegt hij 3D-beelden te hebben gemaakt van de mogelijke personages. Zijn film had net als Avatar een milieuthema en volgens de aanklacht komt de plot overeen met dat van Camerons kaskraker. De regisseur zegt het verhaal voor 1999 te hebben bedacht en geschreven.

De makers van Avatar hebben al vaker aanklachten gekregen van mensen die ervan overtuigd waren dat zij het verhaal hadden bedacht. Dit is de eerste zaak door iemand die voor James Cameron heeft gewerkt.


Oud-werknemer klaagt James Cameron aan (Foto: Novum)