Waterkeringen dicht om hoogwater

Redactie

Vanwege hoogwater heeft Rijkswaterstaat vrijdag verschillende waterkeringen uit voorzorg gesloten. Waterbeheerders zijn gewaarschuwd de dijken en waterkeringen goed in de gaten te houden, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrijdagochtend werd de waterkering bij Termunterzijl in Groningen gesloten. Rijkswaterstaat verwachtte daar een waterstand van 3,10 meter boven NAP. Aan het begin van de middag gaat ook de Hollandsche IJsselkering bij de Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel dicht.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is gereedgemaakt voor sluiting. De Maeslantkering en de Oosterscheldekering in Zeeland moeten dicht als de waterstand drie meter of meer boven NAP komt. De woordvoerder verwacht echter niet dat het zover komt.

De zegsvrouw kon niet zeggen hoelang de keringen dicht moeten blijven. "Dat is afhankelijk van de waterstanden en het weer. Vanavond is het volle maan en dat heeft ook invloed op de waterstand, maar waarschijnlijk zakt het water daarna weer."

Het hoge water is het gevolg van de storm die over Nederland raasde. Voor drie van de zes sectoren waarin de kust is ingedeeld heeft de Stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat een waarschuwing uitgegeven. Het gaat hierbij om de sectoren Delfzijl, Vlissingen en Hoek van Holland.

De wind neemt volgens het KNMI vrijdagmiddag verder af.