'Ontslagvergoeding topman maximaal een jaarsalaris'

Redactie

Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven moeten bij ontslag niet meer dan een jaarsalaris meekrijgen. Dat vindt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Hij nam vrijdag een rapport in ontvangst van de commissie-Streppen, die toeziet op de naleving van de code-Tabaksblat. Daarin hebben bedrijven regels voor goed bestuur vastgelegd.

Verhagen liet weten er niets voor te voelen om de spelregels die het bedrijfsleven hebben afgesproken wettelijk vast te leggen. "Ik wil niet dat men slaafs regeltjes opvolgt, maar dat bestuurders zelf nadenken over wat maatschappelijk acceptabel is", aldus de bewindsman. "Daarom moeten we voorkomen dat delen van de spelregels tot wet worden verheven. Dat kan alleen als iedereen de code blijft naleven."

De CNV vindt dat vertrekkende topmannen überhaupt geen ontslagvergoeding hoeven te krijgen. "Het risico voor ontslag wordt vaak al in het salaris van een bestuurder meegewogen", stelt Maurice Limmen, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale. "Hoe willen bestuurders aan hun werknemers uitleggen dat het in deze economische slechte tijden noodzakelijk is dat hun lonen worden gematigd, terwijl zij nog steeds extravagante beloningen ontvangen, zoals gouden handdrukken, bonussen, en riante vertrekpremies?"