Constructeurs willen APK-keuring voor gebouwen

Joris

Voor vooral gebouwen uit de jaren vijftig en zestig moet er een verplichte APK-keuring komen. Daarvoor pleit de Vereniging van Nederlandse Constructeurs (VNconstructeurs) vrijdag, onder meer naar aanleiding van de problemen met winkelcentrum 't Loon in Heerlen.

Volgens VNconstructeurs zijn eigenaren wettelijk verplicht hun gebouwen constructief te onderhouden, maar gebeurt dit in de praktijk niet of nauwelijks. Op dit gebied zijn er geen regels en dus is er geen controle op naleving. "De problemen in Heerlen laten echter zien dat veiligheid niet vanzelfsprekend is", vindt VNconstructeurs.

Met name tienduizenden gebouwen uit de jaren vijftig en zestig vormen een risico, stelt de vereniging. "Die staan inmiddels zo'n vijftig jaar en zijn aan het 'vergrijzen'." 't Loon stamt uit 1965.

De eigenaren laten weliswaar regulier onderhoud uitvoeren, maar daarmee worden vooral de zichtbare gebreken aangepakt, aldus VNconstrcuteurs. "Maar voor de veiligheid zijn juist de onzichtbare onderdelen essentieel, zoals de draagconstructie en de bevestiging van balkons, galerijen en gevels."

Het rijk moet daarom vastleggen aan welke constructieve eisen gebouwen precies moeten voldoen, hoe vaak daarop moet worden gecontroleerd en wat de sancties zijn bij overtreding, vindt de vereniging. "Als de overheid vindt dat burgers moeten worden beschermd tegen ondeugdelijke auto's, moet dat zeker ook tegen instortende parkeergarages gebeuren."

Het winkelcentrum in Heerlen was aan het verzakken doordat de grond instabiel was. De problemen werden ontdekt, nadat in de parkeergarage scheuren bleken te zitten. Inmiddels wordt een deel van het centrum, dat anders mogelijk spontaan was ingestort, gesloopt.