'Zagreb verloor expres om trainer te dumpen'

Mick (Philosocles)

Dinamo Zagreb heeft woensdag het duel tegen Olympique Lyon 'laten lopen' om de trainer een loer te draaien, stellen Kroatische media. De resulterende 7-1 kostte Ajax de volgende ronde in de Champions League, waarop vermoedens over omkoping ontstonden.

De Dinamo-spelers hadden naar verluidt al een conflict met trainer Krunoslav Jurcic, en in de rust zou het tot ruzie zijn gekomen. Daarop zouden de voetballers van het effectief al uitgeschakelde team hebben besloten om Jurcic met zo'n slecht resultaat op te zadelen dat hij zijn biezen zou moeten pakken. Dat lukte: de oefenmeester kreeg direct na het duel de zak.

De bizarre wedstrijd leidde ertoe dat Ajax op doelsaldo werd uitgeschakeld voor de volgende ronde van het miljoenenbal, waarop geruchten over omkoping de kop opstaken. Ajax verzocht de UEFA bovendien om de zaak officieel te onderzoeken. De mogelijkheid dat de merkwaardige uitslag kwam doordat de Zagreb-spelers in onmin waren met hun trainer werd evenwel al direct na de wedstrijd in de analyse bij de NOS gesuggereerd.