Eurolanden sluiten apart verdrag

Redactie

De 17 eurolanden gaan een eigen verdrag sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagochtend na afloop van een treffen van de Europese regeringsleiders in Brussel.

Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten, aldus de premier. Hij gaat ervan uit dat bijna alle landen dit zullen doen, behalve Groot-Brittannië en Hongarije. De positie van Zweden en Tsjechië is nog onzeker.

De EU-landen probeerden lange tijd overeenstemming te bereiken over een aanpassing van bestaande Europese verdragen. Maar de Britse premier David Cameron stelde in ruil voor instemming twee eisen, waarvan een voor de andere landen niet in te willigen bleek.

Rutte zei dat Cameron een zodanige uitzonderingspositie eiste voor het Londense financiële centrum dat ook de positie van de Nederlandse financiële markt in gevaar zou zijn. "Dat ging te ver."

De premier weersprak dat met het opstellen van een eigen verdrag voor de eurolanden, dat in maart 2012 klaar zou moeten zijn, er meer bevoegdheden naar Brussel gaan.

Eurolanden sluiten apart verdrag
Eurolanden sluiten apart verdrag (Foto: ANP)