Poetin beticht Clinton van opruiing

Redactie

Premier Vladimir Poetin van Rusland beschuldigt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton van opruiing. Clinton heeft de zondag gehouden Russische parlementsverkiezingen als oneerlijk gekenschetst en daarmee een signaal afgegeven aan Poetins politieke tegenstanders, zo meent de premier.

De protestacties tegen de Russische verkiezingsuitslag kwamen met behulp van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken tot stand, zei Poetin. Clinton gaf hiertoe het 'teken' door de uitslag oneerlijk te noemen. Poetin beschuldigde Clintons ministerie ervan 'honderden miljoenen' dollars te hebben besteed in Rusland. Volgens de premier heeft zijn regering 'manieren moeten verzinnen om de Russische soevereiniteit te beschermen tegen buitenlandse inmenging'.

Clinton probeerde donderdag de gemoederen te sussen. "Ik denk dat het belangrijk is om te erkennen dat we onze betrekkingen met Rusland waarderen", aldus Clinton op een NAVO-bijeenkomst in Brussel. "We hebben veel moeite gestoken in deze samenwerking (...) en er is vooruitgang geboekt."

In Moskou en Sint-Petersburg gingen demonstranten woensdag voor de derde opeenvolgende dag de straat op uit woede over de verkiezingsfraude. Alleen op die manier wist de partij van Poetin, Verenigd Rusland, een nipte zetelmeerderheid in de Doema te bemachtigen. De politie heeft inmiddels al honderden betogers ingerekend.

Poetin waarschuwde dat de autoriteiten nog harder zullen optreden. "We moeten een strengere naleving van de wet overwegen en we moeten overwegen meer personen ter verantwoording te roepen die van een buitenlandse regering de taak op zich hebben genomen om ons binnenlandse politieke proces te beïnvloeden."

De Russische oppositie wil zaterdag in de buurt van het Kremlin een massademonstratie houden. Op Facebook hebben al dertigduizend mensen laten weten aan de protestactie te zullen deelnemen. Daarnaast doet op internet een kaart de ronde waarop vergelijkbare protesten voor zaterdag staan aangegeven in meer dan 75 Russische steden.