Elektronisch patiëntendossier komt er toch

Redactie

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt toch voortgezet. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) hebben een overeenkomst gesloten om een doorstart te maken, waarbij de overheid niet betrokken is.

Dat laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de Kamer donderdag weten. Ze trekt wel eenmalig 2,2 miljoen euro uit voor het project.

De organisaties gaan een Vereniging van Zorgaanbieders oprichten, die de uitwisseling van medische gegevens moet regelen. Patiënten moeten hier vooraf toestemming voor geven. Het gaat in de plannen om regionale uitwisseling van medische gegevens. Patiënten kunnen zelf aangeven of ze willen dat hun informatie ook landelijk beschikbaar is.

De Tweede Kamer riep het kabinet vorige maand op om te kijken naar opties om het EPD alsnog van de grond te laten komen. De Kamer wilde niet dat de zorgsector terug zou worden gevoerd 'naar het papieren tijdperk' en Schippers de betrokken organisaties ertoe te bewegen het EPD alsnog van de grond te laten komen. Het EPD was eerder gesneuveld in de Eerste Kamer.

"In de plannen van de private partijen wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de uiteenlopende opvattingen van Eerste en Tweede Kamer", laat Schippers weten. "Belangrijk is ook dat voldaan gaat worden aan de eisen van het College Bescherming Persoonsgegevens. Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop."


Elektronisch patiëntendossier komt er toch (Foto: Novum)