Aantal jongeren neemt af tot 4,8 miljoen

Redactie

Het aantal 0- tot 25-jarigen in Nederland neemt de komende jaren licht af. Het aantal jongeren bedraagt in 2020 ruim 4,8 miljoen, ruim twee procent minder dan nu het geval is. Dat blijkt een donderdag verschenen bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling van het aantal jongeren is de komende jaren met zeven procent het sterkst in Limburg. In Flevoland komen er juist vijf procent bij. Van de gemeenten heeft Urk relatief de meeste jongeren. In de gemeente Kerkrade wonen relatief de minste 0- tot 20-jarigen.

In de vier grote steden is het aantal jongeren ten opzichte van het aantal volwassenen iets lager dan het Nederlandse gemiddelde. Dat komt onder meer doordat gezinnen met kinderen naar plekken buiten de stad verhuizen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat steeds meer jongeren opgroeien in een eenoudergezin. Vorig jaar ging het om vijftien procent van alle thuiswonende 0- tot 25-jarigen. In 2000 was dat minder dan twaalf procent. Vaak gaat het om een gezin met een alleenstaande moeder. De verwachting is dat het aantal eenoudergezinnen de komeden jaren nog licht verder stijgt.

Het CBS stelde het rapport op in opdracht van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). Het moet gemeenten helpen bij het invullen van het jeugdbeleid.