Recordaantal dakloze jongeren in opvang

Harry

Een recordaantal van bijna 8800 jongeren heeft vorig jaar een beroep gedaan op opvangcentra. Dat meldt brancheorganisatie Federatie Opvang donderdag. De federatie vreest dat het aantal verder groeit als gemeenten jonge daklozen niet structureel helpen hun financiën op orde te krijgen en roept gemeenten en de rijksoverheid op actie te ondernemen.

Het aantal jongeren van 18 tot en met 22 jaar dat werd geholpen omdat ze dakloos waren of te maken hadden met huiselijk geweld, steeg van 2008 tot en met 2010 met zestien procent van 6275 naar 7196. Daarnaast maakten vorig jaar nog eens 1595 jongens en meisjes van 12 tot en met 17 jaar gebruik van opvang.

Bijna alle dakloze jongeren hebben volgens de federatie schulden. Ze hebben geen inkomen en geen recht op een uitkering waarvan ze wonen, eten en de zorgverzekering kunnen betalen.

Voorzitter van de Federatie Opvang Jan Laurier stelt dat de leden van de vereniging zich grote zorgen maken. "Het is te gek voor woorden dat we als maatschappij niet in staat zijn om deze jongens en meisjes onderdak en een toekomst te bieden."