'Gegluur oud-bisschop Gijsen onbetamelijk'

Redactie

Oud-bisschop Jo Gijsen heeft in 1959 de privacy van een kostschooljongen 'op grove wijze' geschonden en 'onbetamelijk' gehandeld. Dat staat in een oordeel van de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de katholieke kerk, meldt NRC Handelsblad woensdag.

Gijsen zou in 1959 als surveillant bij seminarie Rolduc meerdere keren de jongen hebben begluurd toen die zichzelf aan het bevredigen was. Het verhaal van de nu 65-jarige jongen wordt door de commissie gezien als geloofwaardig en oprecht.

De commissie kan zich voorstellen dat de klager zich destijds 'bijzonder onplezierig, opgelaten en bekeken heeft gevoeld. De klacht is echter niet-ontvankelijk verklaard omdat het gluren niet valt onder de definitie van seksueel misbruik.

De inmiddels 79-jarige Gijsen is de bekendste kerkbestuurder die tot nu toe wordt beschuldigd van misbruik. Hij ontkent dat hij heeft gegluurd en stelt dat hij nooit heeft gesurveilleerd op de slaapzaal. Een tweede klacht tegen hem van een andere jongen is nog in behandeling. Gijsen zou deze jongen seksueel hebben misbruikt.