De Jager: grote onzekerheid over euro-exit

Redactie

De gevolgen van het uiteenvallen van de euro zijn onzeker, maar de kosten zullen hoog zijn. Dat stelt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief die hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Jager heeft de uitkomsten op een rij gezet van een aantal onderzoeken naar verschillende scenario's voor de toekomst van de euro. De Tweede Kamer vroeg hem daar vorige maand om, nadat de PVV een onderzoek had aangekondigd naar herinvoering van de gulden.

"De uiteenlopende uitkomsten van de onderzoeken tonen aan dat er een grote onzekerheid is over de economische gevolgen van het uiteenvallen van de euro", schrijft De Jager. "Gemene deler is dat er hoge directe kosten zijn vanwege wisselkoersfluctuaties en financiële instabiliteit. Op lange termijn komen daar de kosten van het mislopen van de baten van de euro bij."

De onderzoeken gaan niet of nauwelijks in op de niet-economische gevolgen van de terugkeer van nationale munten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, voegt De Jager toe.

De Jager citeert onder meer de OESO, die 'vernietigende' kosten voorziet als een of meer landen uit de euro stappen. De Zwitserse bank UBS heeft de kosten concreet gemaakt: zesduizend tot achtduizend euro per inwoner van een sterk euroland alleen al in het eerste jaar. Volgens een onderzoek van ING leidt een exit van Griekenland tot twaalf procent inkomensverlies in Nederland.