Stormloop op identiteitskaarten kinderen

Redactie

Gemeenten hebben momenteel te maken met een stormloop op de Nederlandse identiteitskaart voor kinderen. In november werden er zestienduizend aanvragen voor gedaan, ongeveer vier keer zo veel als in dezelfde maand vorig jaar. Een een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een bericht hierover van RTL Nieuws dinsdagavond bevestigd.

De kosten voor de kaart voor kinderen tot en met 13 jaar gaan per 1 januari fors omhoog. Kost de kaart voor hen nu nog 9,20 euro, vanaf 1 januari is dat dertig euro, zo werd begin november bekendgemaakt. De prijs stijgt omdat veel meer jongeren de kaart aanvragen dan bij de invoering was voorzien.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwachtte al dat veel ouders nog voor het einde van het jaar een identiteitskaart voor hun kinderen zouden aanvragen. Gemeenten spelen al in op de grotere vraag. Zo is de gemeente Weert deze maand twee avonden extra open, speciaal voor de aanvraag van identiteitskaarten en paspoorten. Volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken leidt de grotere vraag niet tot problemen.