'Vinokourov kocht zege Luik-Bastenaken-Luik'

Niels (DerMeister)

Alexandre Vinokourov zou in 2010 zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik niet eerlijk hebben gewonnen. De Kazach zou volgens het Zwitserse magazine l'Illustre een bedrag van 100.000 euro hebben betaald aan de Rus Alexandre Kolobnev om de wedstrijd te winnen.

Kolobnev zou in ruil daarvoor zijn benen stil hebben gehouden in de eindsprint tussen de twee. l'Illustre komt met dit bericht naar buiten op basis van het e-mailverkeer tussen beide coureurs na de koers. Kolobnev zou in een e-mail hebben verteld dat hij nooit een zege zou verkopen, behalve aan Vinokourov. Ook zou hij daarbij zijn rekeningnummer hebben gegeven.

Vinokourov ontkent in alle aarden over de vermeende omkoping: "Dit heb ik in mijn carrière nooit gedaan, ik vocht altijd tot het uiterste om te winnen." De coureur van Astana spreekt niet tegen het bedrag betaald te hebben aan Kolobnev. Het zou volgens de Kazach om een lening gaan. "Het had niets met mijn overwinning te maken. Ik leen geregeld geld uit hier en daar. Dit is niets anders dan een verhaal om mij zwart te maken."

De inmiddels 38-jarige Vinokourov, die Luik-Bastenaken-Luik in 2005 ook op zijn naam wist te schrijven, besloot onlangs om ook in 2012 wedstrijden te koersen.


Omkoping of niet? Oordeel zelf