Frankrijk wil hoerenlopen verbieden

Mick (Philosocles)

Het Franse parlement werkt aan wetgeving om prostitutie te verbieden. De praktijk zou moeten worden uitgebannen door het kopen van seks strafbaar te stellen maar de verkoop ervan niet.

De maximale straffen die worden voorgesteld zijn zes maanden cel en drieduizend euro boete. De wet zou volgens de opstellers nodig zijn omdat negen van de tien vrouwen in de seksindustrie slachtoffer van mensenhandel zouden zijn. Het voorstel volgt onder meer op een petitie onder de naam ZeroMacho, van mannen die zich als de 'stille meerderheid' omschrijven welke geen gebruik maakt van prostituees.

De Franse volksvertegenwoordigers die zich achter het voorstel scharen, zijn van mening dat in landen zoals Nederland, waar de industrie wordt gereguleerd, juist meer misstanden zijn ontstaan. Een verbod zou de enige reëele optie zijn. De vakbond van prostituees voelt zich echter genegeerd, en pleit voor een duidelijker wettelijk onderscheid tussen vrijwillig en gedwongen sekswerk. De bond vreest dat het werk van prostituees er door een verbod op hoerenlopen niet veiliger op zal worden. Ook gedwongen prostitutie zou er niet mee verdijnen.

In Zweden is hoerenlopen sinds 1999 verboden. Ook in Nederland verandert het politieke klimaat, en pleit onder meer de ChristenUnie voor vergelijkbare wetgeving. In Amsterdam probeert te gemeente de prostitutie in het Wallengebied terug te dringen. Ook zijn aanduidingen als 'spannend' en 'ondeugend' uit de toeristenfolders geschrapt en staan er waarschuwingen over louche praktijken voor in de plaats.