Directeuren Brabants afvalbedrijf opgepakt

Joris

Twee directeuren van een Brabants afvalbedrijf zijn dinsdag aangehouden bij een inval in het bedrijf. Ze worden ervan verdacht huishoudelijk afval illegaal te hebben geëxporteerd naar Azië, laat het functioneel parket van het Openbaar Ministerie weten. Het zou gaan om papierverwerkingsbedrijf Van Puijfelik in Breda.

De export van huishoudelijk afval naar Azië is verboden, omdat er geen zicht is op de manier waarop het afval daar wordt verwerkt. Afval dat te hergebruiken is mag wel naar Azië geëxporteerd worden.

Het bedrijf zou huishoudelijk afval uit Groot-Brittannië en Ierland voor de export naar Azië vermengen met ander afval dat op een goede manier te hergebruiken is. Zo wilde het bedrijf volgens justitie de ware aard van het afval verhullen en grote winsten behalen.

Ook de woningen van de verdachten van 48 en 50 jaar zijn doorzocht. Administratie en computers werden in beslag genomen. Justitie is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart. Het geld dat het bedrijf heeft verdiend door zich niet aan de regels te houden, wordt mogelijk afgepakt.