Sauber: "FIA kostte ons zesde plaats"

Peterselieman

Het Sauber F1 Team vindt dat autosportfederatie FIA er voor gezorgd heeft dat de Zwitsers niet zesde konden worden in het Formule 1 constructeurskampioenschap. Dit omdat de rel rond de geblazen diffuser die halverwege dit jaar speelde Sauber hard getroffen heeft.

De FIA wilde de geblazen diffuser halverwege dit seizoen verbieden, maar na hevige protesten van de teams kwam het regulerend orgaan hier op terug. Hierdoor was Force India in staat om Sauber in te halen en de zesde plaats in het constructeurskampioenschap te grijpen.

"We willen benadrukken dat we eigenlijk meer wilden," zei teambaas Peter Sauber in Blick. "Halverwege het seizoen stonden we ruim zesde, maar snel daarna vielen we terug tot achter Force India. De reden is de geblazen diffuser en het zogenaamde off-throttle-blowing. We hebben de ontwikkeling gestaakt nadat de FIA een verbod aankondigde. Dat bleek fout te zijn geweest, want de FIA krabbelde terug en stond bizar genoeg deze technologie weer toe. Hierdoor werden wij in de tweede helft van het seizoen in het defensief gedrukt. Degenen die het systeem geoptimaliseerd hadden wonnen er een seconde per ronde mee."

Sauber F1
Sauber: "FIA kostte ons zesde plaats" (Foto: Pro Shots)