ING: uiteenvallen eurozone ramp voor Nederland

Redactie

Als de eurozone uiteenvalt zou dat een harde klap zijn voor Nederland. De Nederlandse export zou met 25 procent kunnen krimpen en de dekkingsgraad van pensioenfondsen komt uit onder de tachtig procent. Verder gaan nog eens driehonderdduizend banen verloren. Dat blijkt dinsdag uit een analyse van het ING Economisch Bureau.

Volgens het bureau heeft Nederland van alle eurolanden misschien wel het grootste belang bij behoud van de euro. "Als handelsnatie en als land met grote pensioenfondsen en een internationale financiële sector zijn we innig verbonden met het buitenland, en met de eurolanden in het bijzonder."

De economen van de ING vinden dat de eurozone een aantal grote tekortkomingen heeft en dat hervormingen nodig zijn om de euro een toekomst te geven. Het alternatief, het opbreken van de euro, is volgens hen echter een stuk onaantrekkelijker.

De negatieve economische en financiële effecten zouden jaren aanhouden, verwachten de economen. Nederland kan volgens hen niet snel het verlies nemen van het uiteenvallen van de euro en daarna de draad direct weer oppakken. "Ons land heeft er dan ook alle belang bij om de schouders onder de euro te zetten."


ING: uiteenvallen eurozone ramp voor Nederland (Foto: Novum)