China straft Australische zakenman

Harry

Een Australische zakenman is dinsdag in China wegens verduistering en omkoping tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de Australische regering is de veroordeelde Matthew Ng van plan beroep aan te tekenen. "Wij hebben de Chinese autoriteiten onze sterke belangstelling voor de zaak van de heer Ng duidelijk gemaakt", liet het ministerie van buitenlandse zaken en handel weten.

Ng is de baas van Et-China, een reisonderneming die in een conflict is verwikkeld met een Chinese partner. Volgens de Sydney Morning Herald zijn de president-commissaris en het hoofd financiën van Et-China tot respectievelijk zestien en driënhalf jaar gevangenis veroordeeld. Volgens de Australische krant voeren aandeelhouders van Et-China geheime onderhandelingen met het partnerbedrijf en ten minste één andere Chinese partij om tot een vergelijk te komen.

De zaak doet denken aan de arrestatie van de Australiër Stern Hu en drie andere medewerkers van het mijnbouwbedrijf Rio Tinto, vorig jaar in Shanghai. Zij kregen in april straffen van zeven tot veertien jaar opgelegd wegens omkoping en schending van handelsgeheimen. Hu voerde destijds lastige onderhandelingen over de prijs van ijzererts met China en zijn aanhouding en veroordeling leidden tot zorgen over de kwetsbaarheid van medewerkers van buitenlandse ondernemingen voor de dikwijls selectieve toepassing van vage Chinese wetten over staatsgeheimen en corruptie.

De Australische regering merkte op dat de aanklachten tegen Ng heel anders luidden dan die tegen Hu.

China zegt dat de zaak van Ng volgens de wet is behandeld en dat China alle medewerking heeft verleend aan consulaire bijstand voor de Australiër.