SCP verwacht meer armoede in Nederland

Redactie

De armoede in Nederland neemt dit jaar en volgend jaar toe. Vooral kinderen en uitkeringsontvangers krijgen vaker met armoede te maken, verwacht het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen Armoedesignalement 2011.

Ondanks het lichte economische herstel vorig jaar kwamen meer mensen onder de grens van wat nodig is om de huur, sociale activiteiten en genoeg voedsel en kleding te kunnen betalen. In 2009 zaten nog 960.000 mensen (6,1 procent) onder deze grens. Vorig jaar waren dat er een miljoen (6,5 procent).

Het aantal mensen dat langer dan vier jaar onder de grens zat, nam met 0,1 procentpunt toe. Het SCP verwacht dat het aantal personen onder deze grens dit jaar met ruim zeventigduizend toeneemt. Volgend jaar komen er nog eens 55.000 bij, waardoor het totaal uitkomt op 1,1 miljoen.

Een op de tien jongeren onder de 18 jaar verbleef vorig jaar in een gezin waar het inkomen onder de grens lag. De 327.000 jongeren vormen samen een derde van de totale arme groep. Het SCP verwacht dat het aantal kinderen in de arme groep oploopt tot 367.000, het hoogste peil sinds het begin van deze eeuw.

Van de 317.000 werkende armen was vorig jaar de helft zelfstandig ondernemer. In 2000 was nog maar 41 procent zelfstandige. De toename komt volgens het SCP vooral doordat er simpelweg meer zelfstandigen zijn.