'Omgeving vreemdeling meewegen bij asielaanvraag'

Redactie

Bij de afweging of een asielzoeker mag blijven moet ook worden beoordeeld of hij voldoende is geworteld en een goede toekomst in Nederland heeft. Dat staat in een advies voor minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), schrijft Trouw.

Leers had de commissie in maart gevraagd hoe het lokale bestuur een rol zou kunnen spelen bij het gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. Destijds speelde de kwestie rond de Afghaanse Sahar. Daarna was er commotie over onder anderen de Angolese asielzoeker Mauro.

Een commissie van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) die zich nu nog buigt over schrijnende zaken, moet volgens de ACVZ worden omgevormd tot een breder maatschappelijk adviesorgaan. Dat zou dan moeten bestaan uit een medewerker van de IND en vertegenwoordigers van het lokale bestuur en maatschappelijke organisaties.

Zo zou beter te beoordelen zijn of de vreemdeling deel is gaan uitmaken van de Nederlandse samenleving. Als dat het geval is, zou de overheid op zijn minst een gedeelde verantwoordelijkheid hebben omdat hij nooit is uitgezet.

Als een vreemdeling mag blijven, moet de IND een paar jaar in de gaten houden of hij geen beroep doet op de bijstand en of dat gevolgen moet hebben voor zijn verblijfrecht.