Oogarts: doelgroep draagt vuurwerkbril niet

Redactie

Ondanks de verkoop van honderdduizenden vuurwerkbrillen loopt het aantal verwondingen aan ogen door vuurwerk niet terug. Dat komt doordat de jongeren voor wie de brillen juist zijn bedoeld de bescherming niet dragen, zei oogarts Reijer Boon dinsdag op Radio 1.

Op de verpakking van de vuurwerkbril staan volgens Boon vaak plaatjes van vrouwen rond de 30 jaar en kinderen. Maar vooral jongeren tussen de 10 en 15 jaar raken rond de jaarwisseling gewond aan hun ogen.

Er wordt volgens hem al van alles gedaan om de brillen bij jongeren aan de man te krijgen. "Het zijn heel mooie brilletjes met felle kleurtjes. Ze sluiten mooi aan op het gezicht." De brillen worden gesponsord en onder meer verkocht op scholen, bij opticiens en bij ziekenhuizen.

De afgelopen drie jaar zijn volgens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap 826 mensen door vuurwerk in hun oog getroffen. Dat leverde schade op aan 978 ogen. In 330 gevallen was de schade blijvend, in 65 gevallen was sprake van blindheid, waarbij in dertig gevallen een oog moest worden verwijderd.

Oogartsen pleiten er al langer voor om het voor consumenten te verbieden vuurwerk af te steken. Dat moet wat hen betreft op een centraal punt door een professionele organisatie worden gedaan, zodat daar een groot feest kan worden gehouden. "Het is iedere jaarwisseling weer een verschrikking op de eerste hulp", stelde Boon. "Je hoort overal geschreeuw en gegil."


Oogarts: doelgroep draagt vuurwerkbril niet (Foto: Novum)