Gestrande witsnuitdolfijn ingeslapen

Redactie

Een jonge witsnuitdolfijn die zondagochtend werd gevonden op het strand bij Den Helder is maandagochtend in het opvangcentrum van stichting SOS Dolfijn overleden. SOS Dolfijn heeft het dier laten inslapen, omdat het in een erg slechte gezondheid verkeerde en de kans dat de dolfijn ooit nog terug kon keren naar de natuur minimaal was, meldt de stichting maandag.

De dolfijn had de naam Emma gekregen. Emma was volgens SOS Dolfijn in een slechte conditie, was sterk vermagerd en haar immuunsysteem leek stil te liggen. "Haar kansen op herstel waren nihil." Ook is het vrijwel zeker dat Emma nog afhankelijk was van haar moeder. "Dergelijke jonge dieren kunnen uiteindelijk niet teruggebracht worden naar zee."

Witsnuitdolfijnen worden vaker waargenomen in de Noordzee, maar dat een levend dier strandt, is volgens de stichting vrij uitzonderlijk. Eerder dit jaar werd een volwassen dier gevonden op het strand van Ameland. Dit dier, dat de naam Robbie heeft gekregen, is volgens SOS Dolfijn inmiddels flink opgeknapt en kan waarschijnlijk binnenkort al terug worden gebracht naar zee.