Cao-inzet FNV: 2,5 procent en koopkrachttoeslag

Redactie

De FNV-bonden gaan de cao-onderhandelingen van volgend jaar in met een looneis van maximaal 2,5 procent. Ook gaan de bonden ter compensatie van het koopkrachtverlies door bezuinigingen van het kabinet op onder meer de kinderopvang en zorgtoeslag een koopkrachttoeslag van driehonderd euro eisen. Dat zijn de FNV-bonden maandag overeengekomen in de Federatieraad.

De bonden waren het in september in principe al eens geworden over deze inzet. Na discussie met de leden heeft de FNV het beleid maandagmiddag definitief vastgesteld.

Cao-coördinator van de FNV Catelene Passchier stelt dat met de koopkrachttoeslag de bestedingen op peil worden gehouden. "Het allerbelangrijkste is dat mensen vertrouwen blijven houden in de veerkracht van onze economie."

De FNV-bonden gaan zich verder onder meer richten op het vergroten van de arbeidsparticipatie van ouderen en werknemers met een arbeidsbeperking, het terugdringen van flexcontracten en het bevorderen van doorstroming naar vast werk en meer zeggenschap en invloed voor werknemers op hun werk.

De cao-onderhandelingen moeten volgens de vakcentrale zo min mogelijk hinder ondervinden van de omvorming van de FNV tot de Nieuwe Vakbeweging. Tot die omvorming werd zaterdag besloten door de voorzitters van de bij de FNV aangesloten bonden/