VS ontruimen drone-basis in Pakistan

Harry

De Verenigde Staten ontruimen een vliegbasis voor onbemande vliegtuigen in Pakistan. De Amerikanen voldoen daarmee aan een eis van de Pakistaanse regering na een luchtaanval van de NAVO waardoor 24 Pakistaanse militairen om het leven kwamen, zegt de Amerikaanse ambassadeur Cameron Munter.

De aanvallen van de Amerikaanse drones op Taliban en Al-Qaida-strijders zijn Pakistan al langer een doorn in het oog. Deze aanvallen zullen door de ontruiming van de basis Shamsi in de zuidwestelijke provincie Baluchistan niet wezenlijk afnemen, omdat het vliegveld vooral gebruikt wordt als uitwijkbasis voor toestellen die storingen hebben of kampen met slecht weer. Maar de ontruiming illustreert hoe diep de toch al stroeve Amerikaans-Pakistaanse betrekkingen door het incident van 26 november gezonken zijn.

De crisis maakt het voor de VS extra lastig om de medewerking van Pakistan te krijgen bij het afronden van de oorlog in Afghanistan. Pakistan boycot een internationale conferentie over het stabiliseren van Afghanistan in Duitsland en staat niet meer toe dat de NAVO-troepen in het buurland over zijn grondgebied worden bevoorraad.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Pakistaanse ambtgenoot Asif Ali Zardari zondag telefonisch verzekerd dat de beschieting een abuis was, maar Pakistan en de VS steggelen nog over de vraag wie daaraan schuld heeft.