VVD Amsterdam: niet betalen voor verhuizing Occupy

Redactie

De gemeente Amsterdam moet niet meebetalen aan een eventuele verhuizing van het Occupy-kamp op het Beursplein. "Wij willen juist dat de camping verdwijnt", zegt VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree.

Bij een bezoek aan het kamp op het Beursplein heeft Van der Laan zaterdag gezegd dat het 'echt anders moet' op het kamp. "Hij wil dat er minder stank en minder drank op het kamp is", zegt zijn woordvoerder. Ook mag er geen sprake meer zijn van open vuur. De burgemeester wil het kamp in omvang terugbrengen naar een kwart van wat het nu is.

Verder wil de burgemeester de overlast over de stad verspreiden door een deel van het kamp naar de Zuidas verplaatsen. Toen voerden de kampbewoners aan dat dit ook kosten met zich meebrengt. De bewoners van de kleine tentjes kunnen hun tent opbreken en zelf naar de Zuidas lopen. "Maar er staat ook een paar flinke tenten op het plein", zegt de woordvoerder.

De gemeente is bereid een deel van die kosten te dragen. Het is volgens hem zeker niet de bedoeling dat de gemeente een demonstratie bekostigt.

Van der Ree vindt dit te ver gaan. "Dit lijkt me niet een taak voor de gemeente. We moeten nu ieder dubbeltje al omdraaien", zegt hij. "We hebben absoluut niets tegen demonstraties, maar mensen moeten die wel zelf vormgeven."

Donderdag overlegt de raad met de burgemeester over de situatie. De VVD adviseert dan geen geld af te dragen en vraagt met het CDA het kamperen niet meer toe te staan. De partijen hebben samen geen meerderheid in de raad.