Michiel van de Pol wint Willy Vandersteenprijs

Redactie

Michiel van de Pol heeft met zijn album Terug naar Johan de Willy Vandersteenprijs gewonnen. Het album is volgens de jury het beste Nederlandstalige beeldverhaal van 2010 en 2011. De jury van de Nederland-Vlaamse prijs roemt de kwetsbare en humoristische manier waarop Van de Pol herkenbare en persoonlijke situaties neerzet.

In het bekroonde album kijkt de auteur terug op zijn verlogen jeugdjaren. De lezer wordt deelgenoot van de vriendschap van de auteur met Johan en de impact van een ontluikende puberteit op die vriendschap.

Een album dat het pas op het laatst aflegde tegen Terug naar Johan was Van Istanbul naar Bagdad van Hanco Kolk en Arnon Grunberg. Ook de Sigmund-strip van Peter de Wit was tot op het laatst in de running.

Van de Pol debuteerde in 1996 met de strip Mol in het Sjors en Sjimmie Stripblad. Tien jaar later won hij met zijn autobiografische strip Cartoondiarree de Stripstrijd, een wedstrijd van Het Parool. De Amsterdamse krant publiceerde die strip twee jaar lang.

Het is de tweede keer dat de Willy Vandersteenprijs wordt uitgereikt, genoemd naar de geestelijk vader van onder meer Suske en Wiske. Van de Pol volgt als winnaar de Vlaming Brecht Evens op. Die won in 2009 de prijs met zijn graphic novel Ergens Waar Je Niet Wil Zijn.

Van de Pol krijgt de prijs zaterdag in Turnhout uitgereikt op het Gala van de Vlaamse Strip.