'Verhagen wilde Wilders bespioneren'

static

Maxime Verhagen wilde als minister van Buitenlandse Zaken de inlichtingendienst AIVD op PVV-leider Geert Wilders zetten om meer over zijn anti-Koranfilm Fitna te weten te komen. Dat blijkt volgens omroep Human uit een eigen reconstructie die maandagavond wordt uitgezonden.

Het idee was om via de AIVD of bewakers van Wilders te achterhalen wanneer de film zou uitkomen en wat daarin te zien was. Het kabinet maakte zich eind 2007 en begin 2008 grote zorgen over mogelijk heftige reacties uit met name de moslimwereld op de film. Volgens Human weigerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst de AIVD in te zetten, omdat ze de dienst niet wilde inzetten om de handel en wandel van Tweede Kamerleden na te gaan.

Volgens de programmamakers, die zich baseren op twee anonieme bewindslieden uit het toenmalige kabinet-Balkenende IV, heeft Verhagen destijds ook geopperd de film uit voorzorg te verbieden. Hij zou hebben voorgesteld de landsadvocaat te laten onderzoeken of dat juridisch haalbaar was.

'Verhagen wilde Wilders bespioneren om Fitna'
'Verhagen wilde Wilders bespioneren om Fitna' (Foto: ANP)