Nachtelijk cameratoezicht Robert M. moet stoppen

Harry

Het nachtelijk cameratoezicht op Robert M. moet onmiddellijk worden opgeheven. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vrijdag bepaald, laat een woordvoerder weten. De advocaat van de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Tjalling van der Goot, had daartoe een verzoek ingediend.

M. staat sinds zijn gevangenneming in december vorig jaar onder permanent toezicht. De directeur van de inrichting waar hij verblijft, vreest dat M. zelfmoord zal plegen. Zijn advocaat probeert de maatregel sinds februari aan te vechten.

De RSJ bepaalde eind vorige maand al dat het toezicht moest worden opgeheven, omdat er geen noodzaak voor is. De directeur hield het cameratoezicht in de nacht in stand omdat er volgens hem 's nachts niet genoeg personeel aanwezig is om M. op andere manieren in de gaten te houden.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat vrijdag weten dat de penitentiaire inrichting waar M. verblijft gevolg geeft aan de uitspraak.

M. wordt vervolgd voor ontucht en het seksueel misbruiken van 52 jongens en vijftien meisjes. Hij bekende eerder 87 kinderen te hebben misbruikt, maar een aantal ouders heeft gevraagd hun kind buiten de rechtszaak te houden.