VVD pleit voor wettelijke status mediation

Redactie

De VVD wil dat mediation een wettelijke status krijgt. Bemiddelen bij conflicten moet zo een volwaardig alternatief worden voor een gang naar de rechter. VVD-Kamerlid Ard van der Steur werkt aan een wetsvoorstel om mediation te verankeren in de wet.

Van der Steur wil onder meer dat wordt vastgelegd aan welke eisen professionele bemiddelaars moeten voldoen. Momenteel kan iedereen zich mediator noemen.

"Mediation wordt nog weinig gebruikt. Dit komt doordat de methodiek nog relatief onbekend is", zegt Van der Steur. "Dat is jammer, want mediation is veel goedkoper dan een traditionele gang naar de rechter. Bovendien is mediation erg effectief. Meer dan zestig procent van de pogingen slaagt."

Het overgrote deel van de geschillen die via mediation worden opgelost betreft echtscheidingen of voogdijzaken. Van der Steur vreest dat door de aanstaande verhoging van de griffierechten mensen terugdeinzen om met hun conflict naar de rechter te stappen. Een mediationtraject zou voor hen uitkomst bieden.