Rutte zwijgt over JSF

Harry

Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet reageren op berichten over de productieproblemen van de Joint Strike Fighter (JSF). "Ik kan niet op ieder signaal of bericht van Reuters over uitstel of niet meteen snel de strategie wijzigen."

Het Britse persbureau meldde vrijdag dat de VS de productie van het toestel wil vertragen, omdat afgelopen jaar tijdens testen scheurtjes en andere zwakke plekken zijn opgedoken. Dat leidt tot hoge kosten, verklaarde de admiraal die het JSF-programma leidt. De kosten 'zuigen de wind uit je longen', zei hij.

Het Amerikaanse ministerie van defensie wil zo'n 2400 toestellen kopen, voor een bedrag van meer dan 382 miljard dollar. In Nederland neemt het volgende kabinet een besluit over de vervanging van de huidige F-16-gevechtsvliegtuigen. Wel zijn al twee JSF-testtoestellen aangeschaft.

Rutte reageerde daarom laconiek. De strategie is 'zeer overzichtelijk', zei hij. "Want we hebben nog geen besluit genomen." Die beslissing valt pas na 2015, aldus de premier.


Rutte zwijgt over JSF (Foto: Novum)